Ostajapersoonat ja videomarkkinointi: Miten ostajapersoonat auttavat tekemään parempia videoita?

Jenna Perus

Jenna Perus
3. tammikuuta 2019

Ostajapersoonat ja videomarkkinointi: Miten ostajapersoonat auttavat tekemään parempia videoita?

Ostajapersoona on markkinoinnin keskeinen työkalu, jonka avulla yrityksen kohderyhmä voidaan tehokkaasti määritellä. Etenkin sosiaalisen median ja videon aikakautena ostajapersoonilla on suuri vaikutus menestyksekkääseen markkinointiin. Videomarkkinoinnin kohdentaminen on tärkeää ja videosisällöt kasvavat huimaa vauhtia - eikä syyttä. Yli puolet markkinoinnin ammattilaisista ovat sitä mieltä, että videolla on paras sijoitetun pääoman tuottoaste (ROI).

 

Mutta mikä on ostajapersoona?

Ostajapersoona on fiktiivinen kuvaus yrityksen ihanteellisesta asiakkaasta, joka perustuu markkinatutkimukseen ja dataan nykyisistä asiakkaista. Persoona kuvaa sitä, miten pitkälle ostajapersoonia luodessa voi mennä. Persoonien ympärille rakennetaan narratiivi, joka kuvaa asiakaspersoonan elämää ja haasteita - ja siten syitä ja motiiveja ostokäyttäytymiseen. Ostajapersoonat ovat kuvitteellisia, sillä niillä on tarkoitus kuvata tiettyä asiakassegmenttiä mahdollisimman tarkasti. Ostajapersoonia voidaan hyödyntää muun muassa seuraaviin tarkoituksiin:

 

1. Asiakkaiden tarpeiden ymmärtäminen

Ostajapersoonien avulla asiakkaiden tarpeet ja halut ovat helpommin hahmotettavissa. Kun ostajapersoonat ovat huolellisesti luotuja, ne auttavat ymmärtämään, mistä asiakkaasi ovat kiinnostuneita ja mitä he etsivät. Ymmärrys asiakkaiden tarpeista ja kiinnostuksen kohteista taas mahdollistaa asiakaskeskeisten kampanjoiden toteuttamisen.

 

2. Asiakkaiden liikkeiden seuraaminen

Hyödyllisimmät ostajapersoonat sisältävät tietoa siitä, missä asiakkaat viettävät (digitaalista) aikaa: millä nettisivuilla he käyvät, mitä teknologiaa he käyttävät ja mitä sosiaalisia medioita he hyödyntävät kommunikoidessaan ystävien, perheen ja kollegoiden kanssa. Tämä tieto on arvokasta siksi, että sen avulla voit kohdentaa markkinointia ja lanseerata kampanjoita oikeissa kanavissa. Lue täältä lisää siitä, miten valita oikeat kanavat sisällölle.

 

3. Liiketoiminnan yhtenäistäminen

Ostajapersoonat mahdollistavat tavoitteiden ja viestinnän yhtenäistämisen. Ostajapersoonien avulla voidaan tehdä parempaa markkinointia ja myyntiä siten, että molemmat keskittyvät palvelemaan samaa asiakasryhmää. Myynnin ja markkinoinnin yhtenäistäminen mahdollistaa vahvan ja johdonmukaisen brändiviestin. Asiakaskeskeinen viestintä ja merkityksellinen sisältö luovat asiakkaalle aitoa arvoa. Lue lisää asiakaskeskeisestä sisällöstä täällä.

 

Miten ostajapersoonia hyödynnetään videomarkkinoinnissa?

 

Ciscon tutkimuksen mukaan 82 % nettiliikenteestä koostuu videoista vuoteen 2021 mennessä. Ei ole siis ihme, että videosta on tullut markkinoinnille tärkeä sisältömuoto. Yritykset eri aloilla ovat alkaneet huomata videon potentiaalin ja yhä kasvavan vaikutuksen. Videoita voi hyödyntää markkinointistrategiassa monin eri tavoin. Tässä muutama esimerkki:

 

  • Videon lisääminen sähköpostiviestiin voi lisätä klikkauksia 200-300 %*
  • Video parantaa kommunikaatiota asiakkaiden ja prospektien kanssa, sillä se mahdollistaa inhimillisen vuorovaikutuksen

Ostajapersoonat ovat hyödyllinen työkalu myös videoiden tyylin ja sävyn määrittelyssä. Jos esimerkiksi ostajapersoona kuvaa suurten yritysten toimitusjohtajia, videon kannattaa olla asiallinen ja muodollinen. Toisaalta, jos ostajapersoona edustaa esimerkiksi start-up -yritysten päättäjiä, videon sävy voi olla kepeämpi.

 

Huomioi nämä kun jaat videosi verkossa:

 

  • Ohjaa potentiaaliset asiakkaat omaan mediaan, esimerkiksi kampanjasivulle lisäämällä call-to-action -kehotuksia
  • Käytä hakukoneoptimointia parantaaksesi videoiden löydettävyyttä
  • Ajoituksella on väliä: selvitä, milloin kohderyhmäsi on verkossa ja maksimoi näyttökerrat

 

Haluatko oppia lisää videoiden hyödyntämisestä B2B-kontekstissa? Oppaassa käydään läpi mm. erityyppisten B2B-videoiden käyttötarkoituksia, tuotantoprosesseja ja esimerkkejä.

B2B_opas

 

Saatat pitää myös näistä

Opi lisää video­markkinoinnista

Vastaanota videomarkkinoinnin uusimmat tuulet ja ajankohtaiset vinkit suoraan sähköpostiisi.