Super Bowl 2019: Kaksitoista mainosanalyysia

Henri Johansson

Henri Johansson
6. helmikuuta 2019

Super Bowl 2019: Kaksitoista mainosanalyysia

Super Bowl 2019 on paketissa, ja on mainosten jälkipyykin aika.

 

Tapahtuma itsessään ei pahemmin tänä vuonna tunnelmia nostattanut. Itse peli jäi tylsäksi, ja aina odotetut Super Bowl-mainoksetkaan eivät juuri herättäneet väristyksiä tai kutkutelleet nauruhermoja. Varsinaista johtotähteä - tajunnanräjäyttävän upeaa filmiä jota muisteltaisi vielä vuosien kuluttua -  ei oikein nähty ja mainosvideoiden kavalkadi oli verraten tasapaksu.

 

Asiakkuuspäällikkö Henri Johanssonista ja creative Kalle Wilkmanista koostuva vähemmän arvovaltainen, mutta sitäkin tarkkasilmäisempi kahden hengen raatimme kävi läpi kaksitoista tämänvuotisen spektaakkelin tavalla tai toisella mieleenpainuvinta filmiä, ja arvioi ne perustellen.

 

 

Kia: "Give It Everything"

 

Henkka: “Ei jatkoon. Video on pitkästyttävä, kliseinen ja tylsä, lapsen spiikki monotoninen ja vailla tunnetta. Kuva on kaunista, kuten Super Bowl-budjetilla pitää ollakin, mutta rujon arkiset tunnelmat eivät sovi samaan kokonaisuuteen siloiteltujen kuvien kanssa tuliterästä autosta.”

Kalle: “Lapsispiikit ovat koskettavia, paitsi silloin kun ne eivät ole koskettavia. Aitouden sijaan kliseistä MAGA-fiilistelyä, jossa kieroutuneempi näkee viittauksen lapsityövoimaan. Ei jatkoon.”  

 

 

Hyundai: "The Elevator"

 

Henkka: “Jatkoon. Rytmin puolesta videon tempo olisi voinut kasvaa loppua kohden, mutta toisaalta riittävä määrä sekunteja kussakin kohtauksessa antaa katsojalle mahdollisuuden kiinnittää huomiota hauskoihin yksityiskohtiin. Oivallus on yksinkertainen, mutta toimiva.”

Kalle: “Tämän vuoden kärkipäätä, erityisesti komediaosastolla. Hyvä esimerkki kuinka leikkauspöydällä on napsittu kaikki ylimääräinen pois ja saatu aikaiseksi erittäin napakka ja oikeasti ihan hauska paketti. Jatkoon.”

 

 

Google: "Job Search for Veterans"

 

Henkka: “Jatkoon. Filmi on fiksun mittainen ja selkeä, ja luova oivallus osuu kekseliäällä tavalla syvälle amerikkalaisen mielenmaiseman ytimeen. Tunnelma on onnistuneen hillitty ja arvokaskin.”

Kalle: “Muut luottivat supertähtiin ja miljoonabudjetteihin, Google voiceoveriin ja slideshow’hun. Erottuvaa ja koskettaa ainakin rapakon takana suurta osaa kansasta. Jatkoon.”

 

 

Pepsi: "More than OK"

 

Henkka: “Ei jatkoon. Pepsi lähti julkkislinjalle, mutta Steve Carrell, Lil’ Jon ja Cardi B ovat mitäänsanomattomia valintoja. Carrell on oma itsensä ja jälkimmäisenä mainitut riittävät pikaisiin cameo-rooleihinsa, mutta eivät tarjoa mitään mielenkiintoa herättävää. ”Is Pepsi OK?” -vitsin itseironia ansaitsee pisteitä, mutta fraasi on liiankin tuttu jotta sen kanssa voisi leikkiä näin mielikuvituksettomasti. Skandaalin aiheuttaneen ”Live for Now” -filmin jälkeen nyt olisi ollut tilaisuus vaikka kunnolla vavahduttaa katsojia hyvässä mielessä, mutta ei.”

Kalle: “Lil Jon on vielä elossa? Näköjään. Tai siis, “OKAY!” Sopivan hämmentävä paketti. Jatkoon.”

 

 

Burger King: "Eat Like Andy"

 

Henkka: “Jatkoon. Nokkelalla tavalla outo ja huvittavakin mainos. Lakoninen Andy Warhol istuu Burger Kingin brändiin. Riisuttu filmi pysäyttää Super Bowlin ylitsevuotavan ärsykehurrikaanin ja jättää jäljelle parhaimmilaan kunnon ”WTF?” -fiiliksen. Virkistävää vaihtelua efekti-ilotulitusten ja tuotantoarvon hyperinflaation keskelle.”

Kalle: “Taidetta vai mainos? Vai jotain siltä väliltä? Ainakin erottui kaiken melskeen, pöhinän ja testosteronin keskellä. Jatkoon.”

 

 

Amazon Alexa: "Not Everything Makes the Cut"

 

Henkka: “Jatkoon. Fantastinen oivallus, kauhallinen itseironiaa ja näyttävä viittaus pinnalla vuodesta toiseen vellovaan keskusteluun tekoälyn uhkista ja mahdollisuuksista. Kohtaukset toteutettu pieteetillä, julkkiskasvot valittu harkiten ja lopun eskalaatio huvittaa oikeasti.”

Kalle: “Itseironiset brändit miellyttävät ja sopivasti Super Bowl-mainoksiin kuuluvia cameoita. Kallis tuotanto, mutta kaikin puolin kohdillaan. Jatkoon.”

 

 

Washington Post: "Democracy Dies in Darkness"

 

Henkka: “Ei jatkoon. Video ei ole täysi farssi, mutta ei lunasta potentiaaliaan. Washington Postin nopeasti ikoniseksi muuttunut ”Democracy Dies in Darkness” -slogan on täynnä latausta, ja sen sisältämän viestin ympärille olisi voinut rakentaa todella pysäyttävän ja näyttävän käsikirjoituksen. Spiikki on vahva, Tom Hanks spiikkerinä erinomainen ja valeuutisten vastainen sinfonia ideana hyvä, mutta kuvitus on kuitenkin staattista ja latteaa. Tunnelma pääsee oikeuksiinsa vasta lopussa, mikä on liian myöhään.”

Kalle: “Tärkeä aihe, mutta toteutus tuntuu ehkä hieman laskelmoivalta. Tai sitten Tom Hanksin ääni ärsyttää. Meh.”

 

 

Bud Light / HBO: "Joust"Henkka: “Jatkoon. Upean videon maailma on rakennettu viimeisen päälle näyttäväksi. Efektit eskaloituvat juuri oikeassa skaalassa, ja GoT-teemakappaleen sävelmä on ainoa oikea valinta tunnelman loppunostatukseen."

Kalle: “Kumpaa tässä nyt mainostettiin, Game of Thronesia vai Bud Lightia? Budin mainosten huumori mukana, samoin itseironia. Sopivan hölmö, viihdyttävä ja yllätyksellinen, eli jatkoon.”

 

 

NFL: "The 100 Year Game"

 

Henkka: “Jatkoon. Juuri ja juuri. Idea on ennalta-arvattava ja lyhyempikin spotti olisi tämän tarinan kertomiseen hyvin riittänyt, mutta kohdallaan oleva tempo sekä amerikkalaisyleisölle oletettavasti helposti tunnistettavat tähtikasvot kääntävät kokonaisuuden varovaisesti plussan puolelle.”

Kalle: “30 sekuntia löysää, jonka jälkeen loppupätkä on saman asian toistoa. Veikkaan, että spotin tekeminen oli huomattavasti hauskempaa kuin sen katsominen. Ei jatkoon.”

 

 

ADT: "Real Protection Launch"

 

Henkka: “Ei jatkoon. Ei todellakaan jatkoon. Mainos on niin vastaansanomattoman tylsä ja totaalisen turha, että kaikki oksat pois.”

Kalle: “Ei mitään hajua miten iso lafka ADT on, mutta ei sen paikka ainakaan mainoksen perusteella ole Super Bowl-sarjassa. Dorkaa ja karmeeta, ei jatkoon."

 

 

Bubly: "Can I Have a Bublé?"

 

Henkka: “Jatkoon. Nokkela ja viihdyttävä. Tyhmänhauska sanakomiikka toimii, vaikka onkin ideana vähän nähty.”

Kalle: “Toisto on huumorin perusjuttuja ja “Davé”-repliikki jotakuinkin hauskinta, mitä tämänvuotisilla Super Bowl-mainoksilla oli tarjota. Jatkoon, toisin kuin Bublén musiikki.”

 

 

Stella Artois: "Change Up The Usual"

 

Henkka: “Ei jatkoon. Big Lebowski kohtaa Sex and the Cityn ja lager-olut liittyy asiaan ei mitenkään. Siinä tietysti piilee filkan ideakin, mutta näillä kahdella legendaarisella supertähdellä höystetty video olisi pitänyt liekittää paljon polttavammassa luovuuden roihussa. Video näyttää upealta, mutta kokonaisuus ei jää mieleen.”

Kalle: “Big Lebowski on yksi elokuvahistorian merkkipaaluja, mutta The Duden ja keskinkertaisen oluen yhdistäminen meni rienaamisen puolelle. Ei missään nimessä jatkoon.” 

 

Yksi teema, jonka olisi suonut olleen isommin esillä tämänvuoden Super Bowlissa, on vastuullisuusviestintä. Hyviä esimerkkejä siitä sekä inspiraatiota vastuullisuusviestintään videomarkkinoinnin keinoin löydät oppaastamme:

New Call-to-action

Saatat pitää myös näistä

Opi lisää video­markkinoinnista

Vastaanota videomarkkinoinnin uusimmat tuulet ja ajankohtaiset vinkit suoraan sähköpostiisi.