Videot eivät ole trendi

Henri Johansson

Henri Johansson
1. maaliskuuta 2017

Videot eivät ole trendi

Vuoden aluksi eritoten sosiaalisen median kanavissa käytiin taas perinteeksi muodostunutta, kiehtovaa keskustelua vuoden 2017 trendeistä markkinoinnissa ja viestinnässä. Vuoden 2016 trendeistä ainakin Periscope todettiin pystyyn kuolleeksi ja markkinoinnin automaatio paikkansa lunastaneeksi. Sosiaalinen myynti, inbound-markkinointi ja mobiilikäytön kasvu todettiin sievässä yhteisymmärryksessä edelleen kasvuaan jatkaviksi trendeiksi ja samaan laatikkoon tiputettiin myös videot.

 

Keskustelen viikosta toiseen markkinoinnin, myynnin ja viestinnän alan päättäjien kanssa ja saan lähes kaikilta samantyyppisen signaalin: videot ovat trendi, ja niitä pitäisi tehdä. Hiljattain lukaisin hyvän datakoonnin videoista sosiaalisen median markkinointiviestinnässä, ja tässä on muutamia nostoja siitä:

 

  • Online-videot muodostavat yli 80% kuluttajien verkkoliikenteestä vuoteen 2020 mennessä (CISCO, 2016)
  • Videoiden katselumäärät Twitterissä 220-kertaistuivat vuoden 2015 aikana (Twitter, 2015)
  • 73% markkinoijista suunnittelevat lisäävänsä videoiden tuotantoa (Social Media Examiner, 2016)
  • 85% Facebook-videoista katsotaan ilman ääniä (Digiday, 2016)
  • 43% ihmisistä haluaisi nähdä enemmän videosisältöjä markkinoijien tuottamana (HubSpot, 2016)
  • 76,5% markkinoinnin ammattilaisista ja pk-yritysten omistajista kokee, että videomarkkinointi on tuloksellista (Animoto, 2016)

Ensimmäinen tv-mainos lähetettiin 1941, ja Suomessa Mainostelevisio (nyk. MTV) aloitti toimintansa 1957. YouTubekin avattiin jo 2005. Kaikki viittaa toki online-videoiden suosion kasvuun, mutta mikään ei erityisemmin vieläkään viittaa tv-mainonnan absoluuttiseen kuolemaan.

 

Prosenttilukuja voidaan latoa listaan ja twiittailla seminaarikalvoista vaikka maailman ääriin asti, mutta ne ovat itsessään kovin tylsää luettavaa eivätkä ilman johtopäätöksiä tarjoa mitään kättä pidempää hyödynnettäväksi. Mitä tästä kaikesta pitäisi siis päätellä?

 

Ainakin se, että videot eivät ole trendi.

 

Liikkuva kuva on aina ollut ja tulee aina olemaan olemassa, se vain kasvaa, monipuolistuu ja muuttaa muotoaan. Sama tapahtuu kaikelle markkinointiviestinnälle. Internet on vääntänyt kasvun kulmakerrointa jo pitkään suuremmaksi, mutta esimerkiksi Super Bowlissa mainoksilla on ollut valtava rooli jo 1960-luvulta alkaen, kun CBS ja NBC aloittivat tapahtuman televisioinnin. Digitaalinen evoluutio nostaa kulutusmääriä, tarjoaa enenevässä määrin mahdollisuuksia ja lisäarvoa sekä tuo laadukkaat tuotannot yhä useampien yritysten saataville, mutta videoita markkinoijan on kannattanut tehdä siitä asti kun ensimmäiset videokamerat tulivat markkinoille.

 

TV-mainosten ei koskaan ole kannattanut olla kovin pitkiä eivätkä ne myöskään ole voineet olla kovin pitkiä. Viraalia videosisältöä on aina ollut haastavaa suunnitella. Hyvän mainoksen tekeminen on aina vaatinut luovaa osaamista. Se millaisia videoita tehdään on aina riippunut markkinoijasta, kohderyhmästä ja siitä, mitä halutaan saada aikaan. Se paljonko siihen kannattaa sijoittaa aikaa ja rahaa, on aina riippunut tavoitteista suhteessa käytettävissä oleviin medioihin, budjetteihin ja niin edelleen.

 

Itseisarvo video ei ole koskaan ollut, eikä ole vieläkään - kuvat, videot, tekstit ja kaikki viestinnän muodot näiltä väleiltä ovat toisiaan tukevia kokonaisuuden osia hyvässä viestinnässä.

 

Siitä, millaiset tuotannot tulevat liikkuvan kuvan alaa lähitulevaisuudessa hallitsemaan, voidaan olla montaakin mieltä. Se, että videot tulivat jo ajat sitten jäädäkseen, on kuitenkin fakta.

 

Liity uutiskirjelistalle

Saatat pitää myös näistä

Opi lisää video­markkinoinnista

Vastaanota videomarkkinoinnin uusimmat tuulet ja ajankohtaiset vinkit suoraan sähköpostiisi.