YouTuben algoritmin perusolemus

Joni Mussalo

Joni Mussalo
29. elokuuta 2018

YouTuben algoritmin perusolemus

Tämä teksti on sinulle, joka haluat oppia hyödyntämään YouTubea orgaanisesti ja generoida kasvua tuloksellisella videomarkkinoinnilla. Neliosaisessa Kasvua YouTubesta- blogisarjassa YouTube-sertifioitu Videolle-creative Joni Mussalo viitoittaa tietä YouTuben maailmaan markkinoijan näkökulmasta.

 

Videoiden suosio sisältömuotona on edelleen jatkuvassa kasvussa, ja kun sisältömarkkinoija miettii, mihin vaivalla tuotetut videot kannattaisi ladata, ovat YouTube ja sen valtava käyttäjämassa monien mielessä. Harmiksemme YouTube ei kuitenkaan tarjoa meille huomiota ja katselukertoja täysin vastikkeetta, vaan odottaa meidän osaavan miellyttää sen suosittelualgoritmia.

YouTube suggestionsYouTube tarjoaa ilmaista näkyvyyttä esimerkiksi Suggestions-toiminnon kautta.

 

Käytännössä kaikki ilmainen näkyvyys YouTubessa tulee alustan oman hakukoneen ja suosittelujen kautta. Ilman näitä kahta tekijää katsojaluvut ovat lähinnä tekijöiden omasta viestinnästä ja maksetusta markkinoinnista kiinni. Se, kumpaa kautta videoille näkyvyyttä haluaa hankkia, on markkinoijan strateginen valinta. Mikäli investoiminen orgaaniseen näkyvyyteen kanavan sisällä kiinnostaa, ainakin seuraavat asiat on kuitenkin hyvä tiedostaa:

 

 

YouTubessa aika on rahaa

 

YouTuben tärkein tavoite on tehdä rahaa myymällä käyttäjilleen mainoksia (tai premium-tunnuksia). Mitä enemmän käyttäjät viettävät palvelussa aikaa, sitä enemmän heille voidaan myydä mainoksia. Täten YouTuben suosittelualgoritmin makunystyröistä herkin tunnustelee jatkuvasti, kuinka pitkään eri videot ja niitä tuottavat kanavat pystyvät pitämään katsojat alustalla. Tämän takia YouTuben analytiikkasivulla ensimmäinen tekijälle näytettävä parametri on aina katseluaika minuutteina.

 

 

Loputonta testausta ja kilpailutusta

 

Youtubessa on jo yli kymmenen tuhannen vuoden edestä sisältöä ja sinne ladataan 300 tuntia uutta materiaalia joka minuutti. Suosittelualgoritmin tehtävänä on poimia tästä massasta kiinnostavimmat, eli eniten katseluminuutteja generoivat hengentuotteet. Koska jokaisella uudella videolla on periaatteessa potentiaalia nostaa YouTuben keräämien mainosäyrien määrää entisestään, on myös jokaisella sisällöntuottajalla mahdollisuus saada pieni osa suosittelualgoritmin tarjoamasta näkyvyydestä osakseen.

 

YouTuben oppimisprosessia voi ajatella vaikkapa seuraavanlaisen esimerkin kautta: Uusi julkaisija julkaisee videon auton korjauksesta ja YouTube tarjoaa videota 50:lle aiheesta kiinnostuneelle. Mikäli video kerää suhteellisesti enemmän katseluminuutteja kuin muut auton korjausvideot, tarjoaa YouTube sille lisää näkyvyyttä. Tämä kierre jatkuu, kunnes katto videon menestykselle löytyy.

 

Lue lisää aiheesta YouTube-sisältömarkkinoinnin oppaastamme. Poimi vinkit maailman suosituimman viihdealustan mahdolllisuuksista ja ominaisuuksista, ja opi rakentamaan erottuva ja tuloksekas YouTube-kanava!

YouTube sisältömarkkinoinnin perusteet 

Opi lisää video­markkinoinnista

Vastaanota videomarkkinoinnin uusimmat tuulet ja ajankohtaiset vinkit suoraan sähköpostiisi.