10 vinkkiä Youtube-kanavan optimointiin

Joni Mussalo

Joni Mussalo
3. lokakuuta 2022

YouTubeblogi
Tämän oppaan tarkoitus

Tämän oppaan tarkoitus on auttaa sinua YouTube-videoiden optimoinnissa kymmenen nopean vinkin avulla. Oppaan lukemisen jälkeen ymmärrät:

  • Millainen on hyvä esikatselukuva ja otsikko
  • Hashtagien ja tunnisteiden käytön
  • Miten luoda toimiva kuvausteksti
  • Mikä on CTA:n merkitys
  • Millainen on selkeä ja toimiva kanava
  • Miksi tekstitys on tärkeää

1. Hyvä Esikatselukuva varmistaa videosi klikkauksen

Esikatselukuvilla, eli pikkukuvilla, jotka ilmestyvät hakutuloksissa ja YouTubea selattaessa, on suuri merkitys videoiden katselukertoihin. Valitse kuva joka helpottaa videon tunnistamista ja houkuttelee katsojaa käynnistämään videon. Esikatselukuvien tulee olla tunnistettavia, informatiivisia ja houkuttelevia. Valitse kuva, joka on erottuva ja vastaa videon sisältöä.

Muista:

  • Esikatselukuvien tulee olla johdonmukaisia ja istua brändiin.
  • Kuvien tulee kertoa videon sisällöstä.
  • Vältä pientä tekstiä ja grafiikkaa, jotka eivät näy mobiiliversiossa.
  • Luo videosarjoille samankaltaiset esikatselukuvat siten, että esikatselukuvasta tunnistaa, mihin brändiin ja sarjaan video kuuluu.
  • Käytä sisällön ydinsanoja esikatselukuvassa.

2. VIDEOTAGIT JOHDATTAVAT KATSOJAT SISÄLTÖJESI PARIIN

Lisäämällä tageja videosisältöihin varmistat videoiden löydettävyyden. Katsojat, jotka eivät (vielä) tunne brändiäsi, päätyvät katsomaan sisältöjäsi hakusanojen avulla.

Videotagit ovat kuvailevia hakusanoja, jotka lisätään videoon kuvauksen alle. Hakusanojen avulla käyttäjät löytävät sisältöjesi pariin. Lisää videoihin sekä geneerisiä että yksityiskohtaisia hakusanoja, ja järjestä ne sen mukaan, mikä hakusanoista kuvaa sisältöäsi parhaiten. Voit myös päivittää vanhojen videoiden tageja. Älä käytä harhaanjohtavia hakusanoja.

Muista:

  • Varmista, että tagit on lisätty jokaiseen videoon.
  • Päivitä tageja trendien mukaan.
  • Varmista, että videon otsikko, kuvaus ja tagit ovat yhdenmukaisia.
  • Lisää yleiset kirjoitusvirheet tageihin, jotta videot löytyvät myös väärinkirjoitetuin hakusanoin.
  • Jos videolla esiintyy tunnettuja henkilöitä, lisää nimet tageihin.
  • Listaa tagit tärkeysjärjestyksessä ja pyri täyttämään kaikki 270 merkkiä.

3. OSUVA OTSIKKO HOUKUTTELEE

Videon otsikon tulee olla vangitseva ja houkutteleva. Sellainen, jota tekee mieli klikata hakutuloksista. Otsikko saa olla 100 merkkiä pitkä, mutta parhaiten toimivat 50-60 merkin otsikot, sillä ne ovat helpommin luettavissa.

Sisällytä parhaat hakusanat otsikon alkuun ja brändin nimi vasta otsikon loppuun. Sanojen järjestyksellä on väliä, sillä mitä lähempänä otsikon alkua, sitä tärkeämpänä Google hakusanaa pitää. Videoiden otsikoita voi myös päivittää, jotta ne vastaavat mahdollisimman hyvin sitä, mitä käyttäjät milloinkin hakevat.

Hyödynnä hakusanatyökaluja YouTube-videon nimeämiseen ja aiheen valintaan. YouTube on Googlen rinnalla maailman toiseksi käytetyin hakukone. Koska Google omistaa YouTuben, Google nostaa osuvia YouTuben videohakutuloksia heti Googlen hakutulosten kärkipäähän. Tämä kannattaa huomioida jo sisällön ideointivaiheessa ja pyrkiä otsikoimaan video sen mukaan, mitä todennäköisesti hakukoneesta voitaisiin hakea.

Sopivien hakusanojen etsintään voi käyttää esimerkiksi Keywords Everywhere Chrome-selaimen lisäosaa, joka näyttää YouTube- ja Google hakutulosten alla sanan kuukausittaiset hakumäärät sekä kilpailutilanteen. Työkalu näyttää myös aiheeseen liittyvät muut suositut hakusanat ja yleisimmät videoiden tagit:

4. VIDEON KUVAUS ON OPTIMOINNIN TÄRKEIN OSUUS

 

Videon kuvaus auttaa katsojia ja YouTubea ymmärtämään mitä videosi käsittelee. Kuvauksen ensimmäiset lauseet näkyvät hakutuloksissa, joten ne tulee valita huolella. Käytä kuvauksessa tärkeimpiä hakusanoja samaan tapaan kuin hakukoneoptimoidussa tekstissä esimerkiksi verkkosivuillasi. Lisää kuvaukseen alan sanastoa. Ota huomioon, että kirjoitat kuvauksen ihmisille, et pelkästään hakukoneille. Tekstin tulee olla sujuvaa ja luettavaa.

Muista:

  • Käytä hakusanoja etenkin kuvauksen alussa.
  • Lisää kuvaukseen linkki seuraavaan videoon, jonka avulla käyttäjät löytävät muidenkin sisältöjesi pariin.
  • Kuvaukseen voi lisätä linkin omalle nettisivulle, mutta ota huomioon, että se saattaa vaikuttaa videosi katseluaikaan (ja siten videon automaattiseen suositteluun). Linkki kannattaakin lisätä siten, että se ei vie huomiota muulta kuvaukselta.
  • Videon katseluaika vaikuttaa videon rankingiin hakutuloksissa.

 


5. CALL TO ACTION -KEHOTUKSET OHJAAVAT KATSOJAN HALUTTUUN KOHTEESEEN

Jos YouTube-kanavasi on yhdistetty Adwords-tiliisi, voit rakentaa CTA-kehotuksia (Call to Action) videoiden päälle. CTA-kehotus ilmestyy videon päälle videon käynnistyessä, mutta katsoja voi sulkea sen halutessaan. Klikatessaan CTA-kehotusta katsoja ohjataan sivustolle, joka on linkitetty kehotukseen. Katsojan voi ohjata esimerkiksi verkkosivuillesi tai muiden videoiden pariin. CTA-kehotuksilla saat katsojan viettämään aikaa brändisi parissa pidempään. Lue lisää CTA-kehotuksista YouTuben Helpistä.

 

 

6. SUOSITELTU SISÄLTÖ KASVATTAA NÄYTTÖKERTOJA

Suositeltu (featured) sisältö mahdollistaa tietyn sisällön tai soittolistan upottamisen jokaiseen videoon kanavallasi. Käytä tätä ominaisuutta silloin, kun haluat maksimoida tietyn sisällön näkyvyyden ja kasvattaa sen näyttökertoja. Suositeltuun sisältöön on mahdollista lisätä katsojalle näkyvä viesti. Jos käytät tätä ominaisuutta, ota huomioon, että suositeltu sisältö näkyy jokaisessa kanavasi sisällössä.

7. KORTEILLA LISÄÄ NÄYTTÖJÄ

Vanhatkin videot voivat saada lisää näyttökertoja videoihin lisättävien korttien avulla. Kortit ovat videon päälle lisättäviä houkuttimia, joita klikkaamalla katsoja päätyy seuraavaan sisältöön tai esimerkiksi nettisivuillesi. Korteilla voi ohjata katsojaa toiseen videoon, soittolistaan tai kanavalle, ja yli 10 000 tilaajan kanavilla on mahdollisuus lisätä URL kortteja.

Kortit näkyvät paitsi videon oikeassa yläkulmassa, myös videon kuvauksessa omassa pienessä osiossaan.

 

8. LOPPURUUTU OHJAA KATSOJAN SEURAAVAN SISÄLLÖN PARIIN

Katsoja on kiinnostunut siirtymään seuraavan sisältösi pariin todennäköisemmin, kun lisäät videoon loppuruudun (end screen), josta klikkaamalla katsoja pääsee seuraavaan sisältöön. Parhaiten loppuruutu toimii silloin, kun se on hyvin suunniteltu ja visuaalisesti miellyttävä.

 

Näyttökuva 2022-9-28 kello 15-16-48-png

9. LISÄÄ KATSELUAIKAA JÄRJESTÄMÄLLÄ VIDEOSI SOITTOLISTOIKSI ja osioiksi

Järjestämällä kanavasi sisällöt soittolistoihin ja osioihin autat käyttäjiä löytämään sisältösi paremmin ja varmistat videoiden pidemmät katseluajat. Soittolistojen avulla voit koota videoita yhteen, esimerkiksi lisäämällä saman aihealuen videot yhteen soittolistaan. Kanavan osiot mahdollistavat sisällön järjestämisen ja videoiden suosittelun käyttäjille. Videoit voidaan ryhmitellä osioihin auttamaan käyttäjiä päättämään, mitä sisältöjä he haluavat katsoa. Osioita voi yhdessä kanavassa olla enintään 10.

Muista:

  • Pohdi olisiko kanavallesi hyödyllistä luoda soittolistoja kuten esimerkiksi “Katsotuimmat videot” tai “Suosituimmat videot”.
  • Aloita soittolista videolla, jolla on eniten katsojia.
  • Kun jaat linkkejä, käytä soittolistan URLia videon URLin sijaan.
  • Poista vanhat ja piilotetut videot soittolistoiltasi.
  • Otsikoi soittolistat ja osiot intuitiivisesti.

 

 

10. HOUKUTTELE KATSOJIA KANAVAN ESITTELYVIDEOLLA

Kanavasi asetuksista voit määrittää, että uudet kävijät näkevät aina ensimmäiseksi kanavasi esittelyvideon. Esitteluvideo on kanavasi traileri; se osoittaa katsojalle kanavasi tarjontaa ja houkuttelee käyttäjiä tilaamaan kanavasi. Voit myös lisätä kaikkiin kanavasi videoihin vesileiman (oikeassa alakulmassa), jota painamalla katsoja voi helposti tilata kanavan.

 

11. TEKSTITÄ JA AKTIVOI OSALLISTUMAAN

Kommenttiosio kannattaa pitää näkyvissä sillä kommentit ja tykkäykset voivat parantaa videon mainetta ja sitä kautta myös näkyvyyttä. Lisäksi video saattaa rankata hakutuloksissa paremmin, kun tekstisisältöä on enemmän.

Video kannattaa myös ehdottomasti tekstittää, sillä somessa videoita katsotaan usein ilman ääniä. YouTuben oma Caption-ominaisuus on hyödyllinen, koska se auttaa Googlea ymmärtämään mistä videossa on kyse. Myös srt-tiedostolla lisätyt tekstitykset auttavat videotasi näkymään hauissa, sillä hakukoneisto osaa lukea tekstityksistä hakutermejä ja -fraaseja.

Muista:

  • Moderoi kommentteja ja poista asiattomat viestit ja spämmit.
  • Valitse videolle mahdollisimman kuvaava aihekategoria valintalistasta.
  • Tekstitä video, se auttaa YouTubea ja Googlea ymmärtämään, mistä videossa on kyse.
  • Julkaise video nettisivuillasi upottamalla tai muuten linkittämällä, koska se auttaa Googlea arivoimaan videon sisällön kiinnostavaksi. Lisäksi ulkoinen linkitys parantaa nettisivujesi optimointia.
  • Panosta YouTube-optimoinnissasi kanavasi optimointiin samalla logiikalla. YouTube palkitsee käyttäjät, jotka tuovat ihmisiä sivuilleen muualta internetistä.

Lopuksi

YouTube-kanavan optimointi on avain sisältöjesi löydettävyyteen ja tulokselliseen videomarkkinointiin. Huolellisesti tehtynä, optimointi nostaa näkyvyyttäsi sekä Googlen että YouTuben hakukoneissa ja auttaa sinua kasvattamaan orgaanista näkyvyyttäsi tehokkaasti. Näin tapahtui esim. Pro Kala Ry:lle rakentamamme YouTube-kanavan kanssa.

Katso: Case Pro-kala

Mikäli innostuit aiheesta, ole rohkeasti meihin yhteydessä! Suomen ainoana täyden palvelun videotoimistona, meiltä löytyy kokemusta niin YouTube-kanavien kuin sisältöjenkin optimoinnista.

Jätä tarjouspyyntö

Opi lisää video­markkinoinnista

Vastaanota videomarkkinoinnin uusimmat tuulet ja ajankohtaiset vinkit suoraan sähköpostiisi.