Pikaopas: Videomainonta Instagramissa

Videolle

Videolle
13. maaliskuuta 2023

Herokuvapohjat (38)

Vaikka Instagramin profiili somealustana on kokenut pienoisen muutoksen – etenkin sen esiteltyä kevyemmän stories formaattinsa – on Instagram edelleenkin the alusta käyttäjille, jotka haluavat nähdä jotain visuaalista ja inspiroivaa. Koska sekä Instagramin mediaformaatit että tyylikieli poikkeavat selvästi perinteisestä mediasta, vaatii tuloksellinen mainonta lähes poikkeuksetta juuri Instagramiin optimoitua sisältöä. Seuraavaksi lyhyt esittely Instagramin eri mainosformaateista sekä ohjeita mainnonnan suunnitteluun kanavassa.

 

Instagramin sisältötyypit

Sisältöä Instagramissa voi julkaista kolmeen eri väylään: 

  1. Feediin, eli syötteeseen julkaistu sisältö näkyy muille käyttäjille heidän avatessaan sovelluksen. Julkaisujen välillä liikutaan vierittämällä ruutua alaspäin. Feediin julkaistu sisältö jää kaikkien katsottavaksi, ellei julkaisija poista sitä jälkeenpäin erikseen. 

  2. Sovelluksen ylälaidasta puolestaan pääsee katsomaan muiden käyttäjien jakamia tarinoita, tutummin Storyja. Storyt ovat lyhyitä 15-60 sek mittaisia, koko ruudulla näkyviä “tarinakortteja”. Käyttäjät voivat muokata ja koristella julkaisemiaan lyhyitä pätkiä erilaisilla tarroilla, giffeillä tai emojeilla tai lisätä julkaisun päälle musiikkia suoraan Spotifysta. Paikoitellen peruskäyttäjienkin tarinat ovat siis melko luovia pläjäyksiä. Storyjen välillä pääsee navigoimaan swaippaamalla ruutua sivusuunnassa.

  3. Reels (suom. Kelat) on kokonaan erillinen feedinsä, jonne käyttäjät julkaisevat pääasiassa TikTokista tuttua, pystyyn kuvattua viihteellistä sisältöä joka on käytännössä pelkästään videota. Reelsit voivat olla korkeintaan 90 sekuntisia. Reelsien ihmeelliseen maailmaan pääsee klikkaamalla ruudun alalaidassa olevaa Reels-ikonia ja niiden välillä navigoidaan swaippaamalla ruutua ylhäältä alas. Reelsejä on mahdollisuus lisätä profiilin ruudukkoon näkyville.

Profiilin ruudukkoon lisättynä Reelseille generoituu automaattisesti neliön muotoinen esikatselukuva, joka on mahdollista vaihtaa.

Varsinkin Stories ja Reels-formaattien rantautumisen myötä videosisällön määrä Instagramissa on kasvanut räjähdysmäisesti. Instagramin käyttäjäkunta koostuu edelleen pääosin alle 35-vuotiaista, mutta myös vanhemman käyttäjäkunnan osuus kasvaa koko ajan. Kohdentaminen mukailee Facebookin mahdollisuuksia, ulottuen perusdemografioista ja kiinnostuksen kohteista esimerkiksi ylläpitämäsi sivun seuraajakuntaan ja heistä tehtyihin näköisyleisöihin. Kohdennusalgoritmit voi myös valjastaa etsimään niitä käyttäjiä, jotka todennäköisimmin katsovat videosi tai aktivoituvat mainoksestasi. Juuri tarkat kohdennusmahdollisuudet ovat tehneet Instagramista Facebookin vanavedessä erittäin suositun kanavan mainostajille.

Instagramin mainosmuodot ja tekniset vaatimukset

Instagram tarjoaa markkinoijille neljä erilaista formaattia mainonnantekemiseen, jotka mukailevat Instagram Feedin ja Instagram Storiesin lainalaisuuksia. Kaikille Instagramin mainostyypeille yhteistä on kuitenkin se, ettei niihin tarvitse upottaa erikseen brändin logoa, nimeä tai CTA:ta, sillä ne kaikki löytyvät Instagramin omasta käyttöliittymästä.

1. Instagram Feed

  • Mainoksesi näkyvät osana käyttäjien IG-syötettä.
  • Tiedostotyyppi: MP4, MOV tai GIF
  • Mainoksen pituus voi olla mitä vain 1-60 sekunnin väliltä. 
  • Videon tarkkuus vähintään 1080x1080
  • Kuvasuhde: 4:5, 1:1, 16:9

2. Instagram Stories

  • Mainoksesi näkyvät käyttäjien Instagram Stories -syötteessä.
  • Tiedostotyyppi: MP4, MOV tai GIF 
  • Kuvasuhde: 9:16
  • Pituus 1 sek - 60 min. Instagram pätkii mainoksen 10 sec “kortteihin”
  • Videon tarkkuus: vähintään 1 080 x 1 080 pikseliä 
  • Instagram suosittelee videoiden teksitystä
  • Instagram suosittelee käyttämään videoissa ääntä
  • Instagram suosittelee jättämään videon ala- ja yläosasta noin 14 prosenttia (250 pikseliä) ilman tekstiä, logoja tai muita tärkeitä luovan sisällön elementtejä, jotta profiilikuvake tai toimintokutsu eivät peitä niitä.

3. Instagram Reels mainos

  • Mainoksesi näkyvät Instagramin Reels lyhytvideo-osiossa 
  • Tiedostotyyppi: MP4 tai MOV
  • Pituus 0 - 15 minuuttia
  • Kuvasuhde: 9:16 
  • Videon tarkkuus: vähintään 500 x 888 pikseliä
  • Instagram suosittelee videoiden teksitystä
  • Instagram suosittelee käyttämään videoissa ääntä
  • Videon ala-, ylä-, sekä oikeanpuoleiseen reunaan ei kannata sijoittaa liikaa elementtejä, sillä ne jäävät Reelsin oman käyttöliittymän alle.

4. Instagram Explore

  • Videosi näkyy Instagramin explore-osiossa, jossa Instagram suosittelee käyttäjille sopivaa sisältöä alustallaan.
  • Tiedostotyyppi: MP4, MOV tai GIF 
  • Pituus 1 sek. - 60 min.
  • Kuvasuhde: 4:5 
  • Tarkkuus: vähintään 1 080 x 1 080 pikseliä 
  • Instagram suosittelee videoiden teksitystä
  • Instagram suosittelee käyttämään videoissa ääntä

Miten Instagram-mainontaa tulisi suunnittella?

Instagram on vahvasti visuaalinen kanava ja lähes kaikissa Instagram-luovien suunnittelua käsittelevissä oppaissa suositellaan joko painottamaan estetiikkaan tai aitouteen. Mielestämme näiden kahden rinnalle voidaan varsinkin videomainonnanssa tuoda myös kolmas ulottuvuus, joka on sisällön rakenne.

Peukalonpysäytyksen kannalta Instagram on erittäin haastava kanava, jonka käyttäjät etsivät nopeasti pureskeltavaa sisältöä. Tästä johtuen lineaarisesti ja tasaisesti etenevät videot eivät juurikaan toimi, vaan sisältöä pitää kekseliäästi leikata ja liimata, jotta sopivan dynaaminen lähestyminen löytyy. Varsinkin Stories-ympäristö asettaa mainonnan tekijöille haasteita sen nopeatempoisuuden vuoksi. Liika mainosmaisuus huomataan myös usein hyvin nopeasti, joten mainostettavat on erittäin tärkeää että sisällöt suunnitellaan alustaan sopiviksi.

Kokosimme alle MobileAnatomy -Instagram tilin listaamat erilaiset rakennevaihtoehdot: Burst, Shuffle, Pulse, Retrograde, Infinite Loop ja Recipe.

Burst

Kaikki toiminta ja visuaalisesti mielenkiintoinen pakataan videon ensimmäiseen 3 sekuntiin ja sen jälkeen tarina kerrotaan kokonaisuudessaan. 

Shuffle

Melkein sama kuin Burst, mutta ensimmäisen 3-6 sekunnin aikana pyritään näyttämään tiivistelmä videon koko sisällöstä, jonka jälkeen näytetään hitaampi versio samasta sisällöstä

Pulse

Videon rakenne puretaan kohtauksiin, joissa aina ensin tykitetään kovalla temmolla kuvia katsojalle ja sen jälkeen hidastetaan yhteen rauhallisempaan kuvaan. Tavoitteena kiusoitella katsojan huomiota ja pistää tämä juoksemaan sisällön perässä.

Retrograde

Aloitetaan videon lopusta ja sen jälkeen kerrotaan takautuvasti, kuinka loppuun päästään.

Infinite Loop

Luodaan yksi toistuva looppi, jossa koko videon sisältö esitellään tiivistettynä jatkumona.

Recipe

Näytetään videosta vain kaikista olennaisimmat kohtaukset ja hyppyytetään katsojaa kohtauksesta seuraavaan. 

Katso alkuperäiset selitteet ja esimerkit Mobile Anatomyn "Script" Story Highlightista: https://www.instagram.com/mobileanatomy/

VIDEOLLE RESEPTI

Oman testailumme perusteella supernopeat leikkaukset ja jatkuvasti vaihtuvat kuvat eivät ole niin tehokkaita kuin moni muu antaa ymmärtää. Monen videon tapauksessa mielenkiintoinen ja hetken ruudulla pysyvä aloituskuva on ollut tehokkaampi varmistamaan videon katselun pidemmälle. Puhetta on tärkeää tukea tekstityksellä katsojien selatessa alustaa paljolti ilman ääniä. Tekstitykset voidaan toteuttaa klassisesti tai modernimmin, julkaisualustan tyyliä mukaillen.

Storyjen ja Reelien tapauksessa kuvan pystysuunta asettaa tiettyjä ehtoja videolle. Koska Storyissa ja Reelseissä luova täyttää yksinään koko ruudun tilan, on sen toimivuuteen panostettava. Yhtenä esimerkkinä kuvan sivulta toiselle panoroivat kuvat eivät toimi, ellei niitä ole kuvattu alunperinkin pystyssä. Kuvauksen kohteen, jos kyseessä on esimerkiksi esine, on myös tärkeää pysyä suunnilleen samassa kohtaa ruutua koko videon ajan. Jos seurattava kohde siirtyy kuvassa liikaa, joutuu katsoja kohdistamaan katsettaan uudestaan jokaisen uuden rajauksen kohdalla.

Esimerkiksi tämä Kansallismuseon Kotiinpaluu -näyttelyä varten tehty mainosvideo oli erittäin tehokas sormen pysäyttäjä somekanavissa. Huomaa myös, miten jopa kuvattavan kohteen vaihtuessa pysyy sen sijainti kuvassa pääasiassa samalla alueella.

Haluaisitko tietää lisää tarinankerronasta digikanavissa? Katso ohjaajamme Henna Seppälän videosarja 🎥

Katso webinaaritallenne: Tarinankerronta digiympäristössä

 

Saatat pitää myös näistä

Opi lisää video­markkinoinnista

Vastaanota videomarkkinoinnin uusimmat tuulet ja ajankohtaiset vinkit suoraan sähköpostiisi.