In-house-videotuotanto – uhka vai mahdollisuus?

KP Wilkman

KP Wilkman
5. helmikuuta 2020

In-house-videotuotanto – uhka vai mahdollisuus?

Alussa oli suo, kuokka ja Jussi. Tai tässä tapauksessa brändi, kamera ja Jussi, front end developer. Jussi sai kulmahuoneesta tiedon, että nyt pitäisi aloittaa videoiden tuottaminen myös oman talon sisällä. “Etkös sinä Jussi ole jotain videoitakin joskus kuvannut? Pitäisikö sinun tehdä meille joku kiva video?”, kysyivät sitten iltapäivän kahvittelujen ohessa – ja Jussi-raukka ei osannut eikä halunnut sanoa ei, hän kun sattui olemaan kiinnostunut valokuvaamisesta.

 

 

Kuulostaako tutulta? Näin varmasti monessa pienessä tai vähän isommassakin firmassa on aloitettu omien videosisältöjen tuottaminen. Eikä siinä itse asiassa ole mitään pahaa, kunhan vain ymmärretään realiteetit: Jussi on ehkä kuvannut joskus videoita, mutta kaverin polttareiden taltioinnista tai oman muksun synttäreistä saattaa olla pitkä matka toimivaan videoviestintään.

 

Mistä videoiden tekeminen kannattaa aloittaa?

 

Tärkeimpänä asiana toimivan in-house-videoviestinnän starttaamisessa pidän ymmärrystä. Yrityksen pitää ymmärtää, että vaikka Jussi kuvaa synttäreillä ja julkaisee Instagramissa videoita, ovat nämä videot vapaa-ajalla tehtyjä, ja yrityksen omien videoiden tuottaminen vie Jussilta (ja muilta) työaikaa; vaikka kuvaaminen veisikin vain puoli tuntia, voi leikkaamisessa mennä helposti pari, suunnittelusta puhumattakaan.

 

Aikatauluttamisen ja resurssoinnin lisäksi tekijöillä pitää ehdottomasti olla myös ymmärrys millaista sisältöä voi – ja kannattaa – julkaista missäkin kanavassa. Esimerkiksi Instagram stories voi toimia erinomaisesti eräänlaisena kurkistuksena yrityksen kulisseihin ja päivittäiseen tekemiseen, mutta samantyyppinen sisältö jossain muussa kanavassa voi tuntua epäammattimaiselta tai jopa kornilta. Vastaavasti vaikkapa jostain todella high-end -tuotteesta ei kannata tehdä heikkolaatuista videota, koska se syö tuotteen uskottavuutta. Laadun tulee vastata konseptia, ja konseptin pitää toimia julkaisukanavassaan eli vastata katsojan odotuksia.


Mitä välineitä tarvitaan in-house-videotuotantoon?

 
Kun nämä asiat ymmärtää ja saa kalenterista varattua aikaa videon tuottamiseen, on loppu paljon helpompaa kuin monet luulevat: tarvitaan oikeastaan vain kamera ja ääniraita. Kärjistetysti voisi sanoa, että kameralla on yllättävän vähän väliä. Nykyään jopa kännyköillä saadaan hyvää kuvaa kunhan olosuhteet ovat hyvät. Ja huonoissa olosuhteissa (lue: pimeässä) ei hyvälläkään kameralle tehdä ihmeitä. Ääni on usein jopa kuvaa tärkeämpi: kukaan ei jaksa katsoa ja kuunnella videota, mikäli ääni ei kuulu kunnolla tai jos se särisee ja suhisee. Mutta mikäli audio kuuluu kirkkaasti, saa usein anteeksi tärisevän ja suttuisenkin kuvan. Siksi ensimmäinen askel omassa in-house -sisällöntuotannossa on mikrofoni, vaikkapa sitten sellainen, jonka saa liitettyä puhelimeen. Lisäksi olisi suotavaa, että kuvauskohde – oli se sitten kahvikuppi, kännykkä tai toimitusjohtaja – näyttäisi edustavalta. Helpoiten tässä onnistuu kun välttelee tunkkaisia neukkareita ja kuvaa avarassa ja valoisassa tilassa.

 

Kuvaamisen jälkeen video tarvitsee leikata tai muuten editoida. Onneksi nykyaikaiset editointiohjelmat ovat niin intuitiivisia, että niiden kanssa pääsee helposti alkuun ja vähän pidemmällekin. Otsikko ja logo alkuun, tekstitys päälle ja toimintakehote loppuun. Sitten vain julkaisu sopivassa kanavassa ja odottelemaan kulmahuoneen kiitoksia!

 

Tietenkään ihan aina kaikki ei ole näin yksinkertaista, ja myös tarpeet ja laatuvaatimukset saattavat nopeasti kasvaa. Yrityksen kannattaakin miettiä, onko toimivin ratkaisu palkata esimerkiksi freelancer hoitamaan kuvaus- ja leikkauspuoli vai annetaanko koko paketti jollekin hyvämaineiselle videotoimistolle (me tiedetään yksi!) hoidettavaksi.

 

 

Onko yrityksessäsi tarvetta in-house-videotuotannolle, muttei riittävästi osaamista? Tai osaako teillä joku tehdä videoita, mutta tarvitsette tekemiseen selkeämmät raamit ja tavoitteet?  Järjestämme aiheesta koulutuksen kevään aikana – haluatko mukaan?

LUE LISÄÄ IN-HOUSE-VIDEOTUOTANNON KOULUTUKSESTA

 

Lataa myös videotuotannon ABC -opas, jossa käsitellään videotuotantoprosessia yksityiskohtaisemmin ja vastataan videotuotannoista usein kysyttyihin kysymyksiin!Lataa ilmainen videotuotannon opas!

 

Saatat pitää myös näistä

Opi lisää video­markkinoinnista

Vastaanota videomarkkinoinnin uusimmat tuulet ja ajankohtaiset vinkit suoraan sähköpostiisi.