Alussa oli suo, kuokka ja Jussi. Tai tässä tapauksessa yritys, kamera ja Jussi, ammatiltaan front end developer. Jussi sai kulmahuoneesta tiedon, että yrityksen pitäisi aloittaa omien videoiden tuottaminen markkinoinnin ja viestinnän tarpeisiin. “Etkös sinä Jussi ole jotain videoitakin joskus kuvannut? Pitäisikö sinun tehdä meille joku kiva video?”, kysyivät sitten iltapäivän kahvittelujen ohessa – ja Jussi-raukka ei osannut eikä halunnut sanoa ei, hän kun sattui olemaan aidosti innostunut valokuvaamisesta.
Kuulostaako tutulta? Näin varmasti monessa pienessä tai vähän isommassakin firmassa on aloitettu omien videosisältöjen tuottaminen. Eikä siinä itse asiassa ole mitään pahaa, kunhan vain ymmärretään realiteetit: Jussi on ehkä kuvannut joskus videoita, mutta kaverin polttareiden taltioinnista tai oman muksun synttäreistä saattaa olla pitkä matka toimivaan videoviestintään.
Mistä videoiden tekeminen kannattaa aloittaa?
Tärkeimpänä asiana toimivan in-house-videoviestinnän starttaamisessa pidän ymmärrystä. Yrityksen pitää ymmärtää, että vaikka Jussi kuvaa synttäreillä ja julkaisee Instagramissa tai TikTokissa hauskoja videoita, ovat nämä videot vapaa-ajalla tehtyjä, ja yrityksen omien videoiden tuottaminen vie Jussilta (ja muilta) työaikaa; vaikka kuvaaminen veisikin vain puoli tuntia, voi leikkaamisessa mennä helposti useampi tunti, suunnittelusta puhumattakaan. Tämän jälkeen voikin sitten tulla vastaan tilanne, jossa pitää miettiä onko Jussista enemmän hyötyä laskutettavan työn tekijänä vai sisäisenä markkinoinnin resurssina.
Aikatauluttamisen ja resurssoinnin lisäksi tekijöillä pitää ehdottomasti olla myös ymmärrys millaista sisältöä voi – ja kannattaa – julkaista missäkin kanavassa. Esimerkiksi Instagram stories tai TikTok voi toimia erinomaisesti eräänlaisena kurkistuksena yrityksen kulisseihin ja päivittäiseen tekemiseen, mutta samantyyppinen sisältö jossain muussa kanavassa voi tuntua epäammattimaiselta tai jopa kornilta. Vastaavasti jostain high-end -tuotteesta ei kannata tehdä heikkolaatuista videota, koska se syö heti tuotteen uskottavuutta. Laadun tulee vastata konseptia, ja konseptin pitää toimia julkaisukanavassaan eli vastata katsojan odotuksia.
Mitä välineitä tarvitaan in-house-videotuotantoon?
Kun nämä asiat ymmärtää ja saa kalenterista varattua aikaa videon tuottamiseen, on loppu paljon helpompaa kuin monet luulevat: tarvitaan oikeastaan vain kamera ja ääniraita. Kärjistetysti voisi sanoa, että kameralla on yllättävän vähän väliä. Nykyään jopa kännyköillä saadaan hyvää kuvaa kunhan valoa on riittävästi ja pimeässä ei hyvälläkään kameralle tehdä ihmeitä. Ääni on kuitenkin usein jopa kuvaa tärkeämpi: kukaan ei jaksa katsoa ja kuunnella videota, mikäli ääni ei kuulu kunnolla tai jos se särisee ja suhisee. Mutta mikäli audio kuuluu kirkkaasti, saa usein anteeksi tärisevän ja suttuisenkin kuvan. Siksi ensimmäinen askel omassa in-house -sisällöntuotannossa on mikrofoni, vaikkapa sitten sellainen, jonka saa liitettyä puhelimeen. Lisäksi olisi suotavaa, että kuvauskohde – oli se sitten kahvikuppi, kännykkä tai toimitusjohtaja – näyttäisi edustavalta. Helpoiten tässä onnistuu kun välttelee tunkkaisia neukkareita ja kuvaa avarissa ja valoisissa tiloissa.
Kuvaamisen jälkeen video tarvitsee leikata tai muuten editoida. Onneksi nykyaikaiset editointiohjelmat ovat niin intuitiivisia, että niiden kanssa pääsee helposti alkuun ilman mitään kokemusta, ja tekemällä oppii nopeasti lisää. Otsikko ja logo alkuun, tekstitys päälle ja toimintakehote loppuun. Sitten vain julkaisu sopivassa kanavassa ja odottelemaan kulmahuoneen kiitoksia!
Tietenkään ihan aina kaikki ei ole näin yksinkertaista, ja myös tarpeet ja laatuvaatimukset saattavat nopeasti kasvaa. Yrityksen kannattaakin miettiä, onko toimivin ratkaisu palkata esimerkiksi freelancer hoitamaan kuvaus- ja leikkauspuoli vai annetaanko koko paketti suunnittelusta toteutukseen jollekin hyvämaineiselle videotoimistolle (me tiedetään yksi!) hoidettavaksi.
Kaipaatko vinkkejä videostrategian rakentamiseen?
Kurkkaa meidän 6 askeleen opas:
Muista myös meidän näppärä Video brief -muistilista videoiden suunnitteluun!