Vieraskirjoitus: Olipa kerran yritysvideo ja kohta enemmän

Anne Kalliomäki

Anne Kalliomäki
22. toukokuuta 2017

Vieraskirjoitus: Olipa kerran yritysvideo ja kohta enemmän

Olin kirjoittanut tätä vierailevaa blogitekstiäni yritysvideosta ja tarinasta jo jonkin aikaa, kun pysähdyin ja totesin: Mikä on yritysvideo? Mitä tuo termi edes tarkoittaa? Monia asioita pitää itsestäänselvyytenä, kunnes pysähtyy niitä pohtimaan. Lähes 10 vuoden työhistoria television ja elokuvan parissa ei näyttänyt auttavan asiaa yhtään. 

 

Tein mitä kuka tahansa järkevä ihminen tekee, kun on päätynyt tuijottamaan koneen näyttöä noin kaksitoista minuuttia suu auki, aivosolujen pyöriessä ellipsiä pään sisällä. Googlasin. Viisastuin jonkin verran. Kaikessa yksinkertaisuudessa voidaan sanoa, että sanapari yritysvideo tarkoittaa videota, joka on tuotettu yrityksen aloitteesta yrityksen omia lähtökohtia palvelemaan.

 

 

Ilman tavoitetta ei ole hyvää yritysvideota

 

Tästä pääsemmekin perusasioihin. Yritysvideon ensimmäinen tehtävä on palvella sitä tavoitetta, jonka yritys on tälle kyseiselle videolle asettanut. Videota ei kannata lähteä tekemään ennen kuin todella tietää, miksi se tehdään. Mitä sillä tavoitellaan, kenelle se on suunnattu? Mikä on videon ydinviesti, se yksi asia, joka halutaan jättää katsojan mieleen?


Millaisia erilaisia esityksiä sitten voidaan kutsua yritysvideoiksi?

 

  • Perinteiset yritysesittelyt
  • Tuote- tai palveluvideot, eli yksittäistä tuotetta tai palvelua esittelevät videot
  • Asiakasreferenssivideot eli asiakkaat kertomassa siitä, millaista on yhteistyö yrityksen kanssa
  • Haastattelut, taltioinnit, reportaasit yrityksen toiminnasta
  • Tänä päivänä yritysvideota voivat olla myös  livestriimaukset, Periscope, Snapchat ja Facebook-videot ja mitä kaikkea niitä onkaan. (Oma asiantuntemukseni ei ole näiden parissa. Mutta on todettava, että on se vaan mukavaa, kun voi etänä työpöydän ääreltä osallistua seminaareihin ja tilaisuuksiin ympäri maata tai maailmaa.)

Sisältömarkkinoinnissa video on joka tapauksessa erittäin tärkeä kerronnan keino, ja tulevaisuudessa sen merkitys tulee vielä entisestään kasvamaan. Tämä ei liene meille kenellekään enää epäselvää. Yrityksen tulisi olla kuin mediayhtiö, joka tuottaa omaa asiakasta palvelevaa ja viihdyttävää videotuotantoaan ulos.

 

 

Se suurin ongelma

 

Itse lähestyn aihetta työssäni vähän toisenlaisesta näkökulmasta. Tarinallistajana tehtäväni on auttaa yrityksiä rakentamaan koko yrityksen toiminta tarinan ympärille. Puhun yrityksen omasta ydintarinasta, tarinaidentiteetistä ja asiakkaan palvelupolkujen muuttamisesta tarinan muotoon. Kaiken, mitä yritys tekee, tulisi olla tarinalähtöistä. Näin luomme asiakaskokemuksen, joka todellakin erottuu ja puhuttelee tunteen tasolla.

 

Mielestäni suurin ongelma onkin, että tuota ydintarinaa eli elämyksellistävää tarina-identiteettiä ei ole yrityksillä olemassa. Moni toteaa tässä, että toki meillä tarinaa on. Monilla onkin tarina omasta yrityksestä ja sen synnystä, mutta nyt puhumme kiinnostavasta ja persoonallisesta, asiakkaita palvelevasta ydintarinasta. Ei yrityksen syntytarinasta, joka usein on vielä sellaisenaan liian tylsä todella innostamaan asiakkaita tunteen tasolla.

 

Ydintarina ei synny itsestään vaan se tehdään. Se kirjoitetaan yhdelle paperiarkille. Se kiteyttää yrityksen olemassaolon asiakasta kiinnostavaan muotoon. Ydintarina on esimerkiksi tarina siitä, miten lumiukot, joita uhkaa sulaminen, vaelsivat pohjoisesta Joulupukin pajakylän Lumiukkomaailmaan ihmisiä tapaamaan. Tai tarina siitä, miten Evention Jaakko ja Ville löysivät tapahtumatuottajien viidakosta tiikerin auttamaan tapahtumatuottajia, tai siitä, miten Lapin yliopisto on lumikiteen matka ja muutos, vedestä lumeksi ja jääksi, ajattelun kirkkaudeksi. Ydintarina on vertauskuvallinen, mutta totta: se perustuu yrityksen todelliseen toimintaan, arvoihin, brändiin ja asiakkaaseen, ja kertoo niistä tarinallisen samaistuttavalla tavalla.

 

Kiinnostavaa ja toimivaa yritysvideota ja varsinkin videoiden sarjaa on siis vaikea rakentaa jos tarinallista kehystä, ydintarinaa ei ole.  Ydintarina antaa teeman, juonta, kuvastoa, esineitä, hahmoja jne. Ydintarinan kautta rakennettu tarinaidentiteetti auttaa meitä rakentamaan yrityksellemme kiinnostavan ja asiakkaita koukuttavan ja viihdyttävän videotuotannon sarjan, joka elää ajassa yrityksen toiminnassa ja asiakkaiden tarpeiden mukaisesti.

 

Yritysvideon ei tulisi siis olla omillaan maailmalla kulkeva nomadi, vaan kiinnittyä vahvasti yrityksen strategiaan ja muuhun markkinointiviestintään. Näin rakennat aina kokonaisuutta, et tunnistamattomia irtolaisia.

 

Haluatko oppia lisää tarinankerronnasta? Oppaan avulla opit mm. mitkä ovat hyvän tarinan peruselementtejä, mitä tulisi huomioida videoiden käsikirjoitusprosessissa ja miten herätät tunteita tarinoiden avulla:

Opas tarinankerronta

Saatat pitää myös näistä

Opi lisää video­markkinoinnista

Vastaanota videomarkkinoinnin uusimmat tuulet ja ajankohtaiset vinkit suoraan sähköpostiisi.