Animaatiovideo välittää viestin selkeästi

KP Wilkman

KP Wilkman
7. huhtikuuta 2020

Animaatiovideo välittää viestin selkeästi

Animaatiovideolla on verrattain helppo visualisoida asioita, joita valokuvan, piirroksen tai tavallisen videon keinoin ei välttämättä pystytä; animaatiossa ankat puhuvat, hiiret ratkovat rikoksia ja avaruudessa matkustaminen on arkipäivää. Monimutkaiset tai abstraktitkin asiat ovat tavallisesti selitettävissä animaation ja voice-overin avulla. Videotuotantoa suunnitellessa animaatiovideo ei monella käy mielessä, vaikka se saattaisi joskus olla kustannustehokkain ja paras vaihtoehto. 

 

 

Nykyään animaatioita ja animointia näkee kaikkialla: kauppojen ja ravintoloiden digitaalisilla näytöillä pyörivät tarjoushinnat, kännyköiden ruuduilla kuvakkeet reagoivat painalluksiimme ja jopa autojen ohjauspaneeleissa sisältöjen liikkeillä tuodaan lisää selkeyttä ja luksuksen tuntua. Animaatiot ovat niin jokapäiväinen osa käyttämiämme digitaalisia palveluita ja laitteita, että emme enää edes kiinnitä niihin sen suuremmin huomiota. Videotuotannoista puhuttaessa animaatiovideot jäävät silti helposti pimentoon, vaikka niiden käytössä on tietyissä tapauksissa paljon etuja verrattuna videoon - monimutkaiset tai abstraktitkin asiat ovat tavallisesti selitettävissä animaation ja voice-overin avulla.

 

 

Animaatiovideon hyödyt

 

Haluttu viesti voidaan usein kertoa animaation keinoin joustavammin ja kustannustehokkaammin. Logistiset ongelmat ja sopivien kuvauslokaatioiden tai näyttelijöiden löytäminen pystytään välttämään animaation avulla ja samalla esittämään vaikkapa lentäviä lehmiä, mikäli niille on tarvetta. Jos brändille on luotu selkeä visuaalinen tyyli animaatioihin tai animaatioita tuotetaan säännöllisesti, voidaan samoja elementtejä käyttää helposti uudestaan. Tällöin animaatioiden monistaminen ja skaalaaminen on helppoa ja kustannustehokasta.


Katsojan on myös monissa tapauksissa helpompi samaistua animoituun hahmoon, ja samalla keskittyä paremmin sisältöön, sen sijaan että huomio kohdentuisi henkilön ulkomuotoon. Tästä johtuen informatiiviset ja opettavat animaatiovideot toimivat erinomaisesti myös hankalien aiheiden yhteydessä ja viihdyttämisen ohella oikeastaan kaikissa ikäryhmissä.

Vaikka animaatiovideot ja niiden hyödyt saattavat tuntua aluksi lapsellisilta ja kaukaisilta, ovat ne kuitenkin varsin helposti valjastettavissa yritysten käyttöön. Haluatko näyttää läpileikkauksen rahtilaivastasi tai yksinkertaisen version siitä miten moottori toimii? Onnistuu animaatiolla. Molekyylitason meininkiä viihdyttävästi? Helppo juttu animaattorin käsissä. HR-sovelluksen ominaisuuksien esittäminen minuutissa kiinnostavasti? Valitse animaatiovideo.

Esimerkkejä on paljon - ja vastaavasti myös tyylejä ja tapoja, jotka puolestaan määrittelevät hyvin pitkälti animaatiovideon hinnan. Alla oleva video kertoo Sympa HR-järjestelmän hyödyistä visuaalisesti kiinnostavalla ja selkeällä tavalla. 

 

 

Katso muita esimerkkejä yritysten animaatiovideoista. 

 

Mistä animaatiovideon hinta koostuu?

 

Yleisesti voidaan ajatella, että animaatiotuotannon hintaan vaikuttavat animaation yleinen näyttävyys ja tietysti mitta. Näyttävyyteen vaikuttavat tyyli, animaatioiden monimutkaisuus ja animoitavien asioiden määrä. Koska kaikki kuvassa tapahtuva liike tehdään käsin “rautalangasta vääntämällä” ja koko maailma on luotava tyhjästä, on myös suunnittelun merkitys animaatioissa korostunut. Samalla työmäärä ja kustannukset ovat suoraan verrannollisia käsikirjoituksen ja halutun visuaalisen ilmeen monimutkaisuuteen. 

 

Koska suurin osa ihmisistä ei ole koskaan tehnyt animaatioita, saattaa olla vaikea ymmärtää, mikä maksaa minkäkin verran, ja kuinka raha käytännössä määrittelee mitä voidaan tehdä. Animaatio visuaalisena tuotteena voidaan ymmärtää monellakin tapaa, joten asiakkaalla voi myös olla mielessä täysin toisenlainen visuaalinen tyyli tai animaatiotekniikka, mistä on esimerkiksi tarjouspyynnön yhteydessä keskusteltu. Selkeät referenssit auttavat molempia osapuolia hahmottamaan mistä on kyse, ja miksi jotkut toiveet ja tyylit ovat huomattavasti haastavampia ja kalliimpia toteuttaa kuin toiset.

 

Kärjistettynä esimerkkinä videokuvassa henkilö kävelee huoneen poikki. Casting, puvustus ja vaikkapa valaistus aiheuttavat kuluja, ja lokaatio pitää valita huolellisesti, mutta itse kuvaus kestää vain hetken, jonka jälkeen liike on valmis. Animaation kohdalla kävelyn animointi kestää kauemmin, mutta sen jälkeen on vielä mahdollista muokata oikeastaan mitä vaan, mikäli siihen on käytettävissä aikaa ja rahaa. Videon kohdalla muutosten vaatima työ on kenties helpommin ymmärrettävissä kuin animaation kohdalla - myös sen takia storyboardit kuvituselementteineen tehdään huolellisesti, ja niistä pyritään pitämään kiinni mahdollisimman pitkälle.

 

Hahmoanimaatiot ovat sitten oma kysymyksensä. Periaatteesssa yksinkertainen hahmo on helppo luoda ja jopa kohtalaisen helppo laittaa liikkumaan. Samoin, jos liike muuttuu yksinkertaisesta suorittamisesta motorisesti monimutkaiseksi (vrt. vasaralla hakkaaminen ja juokseminen), muuttuu myös animointi pykälää hankalammaksi. Ja jos mukaan otetaan tunnetilat, vaaditaan mukaan huomattavasti enemmän suunnittelua; esimerkiksi väsyneenä juokseminen on täysin eri näköistä kuin pirteä pomppiminen. Varsinkin mainossisällöissä, joissa visuaalisuus ja tunnetilojen välittäminen on tärkeää, on lisäpanostuksella merkitystä.


Hyvä suunnittelu ja rohkea animointi mahdollistaa erottumisen ja kiinnostavat sisällöt. Se mikä tuntuu monimutkaiselta ja hankalalta, saattaakin lopulta olla merkitsevää ja luoda animaatiolle tarkoituksen, houkutellen samalla katsomaan videon loppuun saakka.

 

Ota yhteyttä ja katsotaan, millainen animaatiovideo yrityksellesi sopisi parhaiten!

 

Opi lisää videomarkkinoinnista - liity sähköpostilistallemme!

Tilaa uutiskirje!

 

Saatat pitää myös näistä

Opi lisää video­markkinoinnista

Vastaanota videomarkkinoinnin uusimmat tuulet ja ajankohtaiset vinkit suoraan sähköpostiisi.