Vierasblogi: Markkinoija, älä käytä YouTubea!

Casper Pedersen

Casper Pedersen
30. maaliskuuta 2021

Vierasblogi: Markkinoija, älä käytä YouTubea!

YouTuben menestystä videoiden jakelualustana ei voi kiistää. Se on yksi maailman suurimmista sosiaalisista medioista ja maailman toiseksi suurin hakukone. Tässä kirjoituksessa videoalusta TwentyThreen kumppanuusvastaava Casper Pedersen listaa kuusi hyvää syytä sille, miksi kaikesta huolimatta YouTubea ei kannata käyttää yrityksen ensisijaisena videoalustana. 

 

Tiedämme, että ihmiset katsovat paljon videoita. Esimerkiksi opetus- ja selitysvideoita katsotaan vuosi vuodelta enemmän – viime vuonna 94 % (tutkimukseen osallistuneista) ihmisistä katsoi selitysvideon oppiakseen lisää tuotteesta tai palvelusta. Opetusvideoita ihmiset katsovat tehdäkseen perustellumpia ostopäätöksiä – saman tutkimuksen mukaan 84 % ihmisistä kertoi perustaneensa ostopäätöksen brändin tuottamaan videoon. 

 

Videot eivät kuitenkaan toimi itsestään, vaan markkinoinnin ammattilaisten tulee hallita, ylläpitää ja jaella videosisältöjä parhaalla mahdollisella tavalla. Miten se sitten tehdään?

 

 

YouTube ei ole markkinoijalle ilmainen

 

89 % videomarkkinoijista suunnittelee käyttävänsä YouTubea vuonna 2021. Eikä ihme.

  • YouTubella on 2 miljardia kuukausittaista käyttäjää, mikä ei ole kaukana maailman suurimman sosiaalisen median alustan Facebookin 2,7 miljardista.
  • YouTuben käyttäjät katsovat yli miljardi tuntia videoita päivässä, joka on keskimäärin 41,9 minuuttia per käyttäjä.
  • 3 miljardia käyttäjää hakee tietoa YouTubesta, joka tekee siitä maailman toiseksi suurimman hakukoneen Googlen jälkeen, jolla on yli 3,5 miljardia käyttäjää per päivä.

 

Mutta mikään ei tule ilmaiseksi. Freemium-tuotteilla on hintansa – sinun datasi.

 

Edellisellä Q4:lla YouTube keräsi historiansa korkeimmat mainostulot: 6,9 miljardia dollaria, joka kertoo, kuinka arvokasta datasta on tullut. Alustan keräämät voitot eivät kuitenkaan ole syy miksi YouTubea ei tulisi käyttää.

 

 

Kuusi syytä miksi markkinoijien pitäisi lopettaa YouTuben käyttäminenPsst! Jos olet osa sitä joukkoa (eli 69 % ihmisistä), jotka mieluummin katsovat videoita kuin lukevat tekstiä, niin lopeta lukeminen nyt ja ilmoittaudu Älä käytä YouTubea -webinaariin tästä:

Webinaari:  Markkinoija, älä käytä YouTubea!

Jos olet utelias ja haluat tietää asiasta lisää heti, jatka lukemista. 

 

  1. YouTubessa et omista asiakkaan videokokemusta

 

Suurin syy vastustaa YouTuben käyttämistä on se, että asiakkaasi videokokemus ei ole käsissäsi. Et voi omistaa kokemusta, jota et hallitse. Jakamalla videosi YouTuben kautta ja upottamalla YouTube-linkkejä nettisivuillesi, olet antanut (suuren) osan kontrollista YouTubelle.

 

Pelaat heidän kentällään, et omallasi. Kun jaat ja upotat YouTuben avulla, he säilyttävät kontrollin ja voivat helposti muuttaa pelin sääntöjä muuttamalla alustan ominaisuuksia: hakualgoritmia, datakäytäntöjä ynnä muuta, jolla voi potentiaalisesti olla suuria vaikutuksia liiketoimintaasi. 

 

Jotta voisit ymmärtää paremmin asiakkaasi kokemusta ja ostopolkua sekä optimoida ja kehittää sitä, tulee sinun hallita asiakkaan videokokemusta.  

 

2. Videosi voivat toimia kilpailijoidesi mainosalustana

 

Hyvä esimerkki sääntöjen muuttamisesta on marraskuulta 2020, jolloin YouTube muutti monetisaatioehtojaan siten, että käyttäjät menettivät mahdollisuutensa estää mainokset videoillaan. YouTuben näkökulmasta tämä käy järkeen, koska mitä useamman videon yhteydessä voi näyttää mainoksia, sitä enemmän sen mainostulot kasvavat.

 

Kilpailijoillesi tämä on loistava mahdollisuus näyttää omia mainoksiaan nettisivuillasi, mikäli olet jakanut ne sinne upotettujen YouTube-linkkien kautta.

 

3. Kilpailu on äärimmäisen kovaa

 

YouTubea käyttävä kohderyhmäsi ei ole kanavassa yksin toimialaasi liittyvän sisällön houkuteltavana. Vaikka YouTube tarjoaa yhteensä 2 miljardia silmäparia, on myös niistä kilpailevien sisältöjen määrä äärimmäisen korkea, sillä YouTubeen ladataan 500 tunnin edestä videoita joka minuutti.

 

Mieti kuinka paljon olet valmis panostamaan kanavaasi ja sisältöihisi houkutellaksesi kohderyhmäsi juuri omien sisältöjesi pariin.
4. Altistat videosi aina YouTuben brändille

 

Jokainen markkinoija tietää brändäyksen tärkeyden – etenkin pitkällä aikavälillä. Brändinrakennus kasvattaa luottamusta, joka voi tuottaa pitkän aikavälin tuloksia.

 

Joka kerta kun käytät upotettua YouTube-linkkiä nettisivuillasi, kaikki näkevät YouTuben brändin. Ja jokainen kerta, kun videotasi klikataan, katsoja uudelleenohjataan YouTubeen tai katsomaan uutta YouTube-videota.

 

Katsojasi altistuvat siten enemmän YouTuben brändille, kuin omallesi. Tämä voi tarkoittaa, että sisältöjesi synnyttämä posiitivinen kokemus saattaa sataa YouTuben laariin.

 

 

5. YouTuben tarjoama data kelpaa lähinnä koreiluun

 

Lyhyen ja pitkän aikavälin tavoitteiden saavuttaminen on elintärkeää jokaiselle markkinointiosastolle. Myös videomarkkinointi on muuttunut paljon datavetoisemmaksi, ja 90 % videomarkkinoijista raportoi, että videoiden data on tärkeää.

 

YouTube antaa markkinoijalle paljon dataa muun muassa katselukerroista, kanavan tilaajamääristä, tykkäyksistä ja kommenteista. Mutta loppupeleissä monet näistä ovat ns. koreilumittareita. Vai mikä on yhden näyttökerran arvo? Se riippuu tavoitteesta, eikö?

 

Teoreettisesti yhden katselukerran arvo voi olla miljoonia. Käytännössä ei mitään, koska et tiedä katsojasta mitään. Sama voidaan sanoa tykkäyksistä. Mitä yksi tykkäys tarkoittaa YouTube antaa sinulle paljon dataa, joka voi näyttää hyvältä. Mutta auttaako tämä data sinua ymmärtämään ja kehittämään videomarkkinointiasi?

 

Parempaa dataa videoiden katseluista olisi sellainen, joka on käyttäjäkohtaista ja auttaa markkinointia ja myyntiä tarjoamaan tunnistetuille liideille käyttäytymisen perusteella personoidumpaa sisältöä jatkossa. 

 

 

6. YouTubessa et voi tuottaa valmiita liidejä

 

Markkinointitiimin tärkein tehtävä on tuottaa myynnille valmiita liidejä, ja video on tähän tarkoitukseen paras sisältöformaatti. Vuonna 2020 94 % videomarkkinoijista raportoi, että video konvertoi paremmin kuin mikään muu sisältöformaatti.

 

Liidien konvertointiin suoraan videosta liittyy kuitenkin haasteita: YouTubessa tai nettisivuilla YouTubesta upotetussa videossa ei voida käyttää videon yhteydessä esim. lomakkeita, joiden avulla käyttäjän voisi tunnistaa. YouTube-videoista ei myöskään voida seurata miten pitkälle tunnistettu käyttäjä on katsonut eri videoita eikä yhdistää videoiden katselun analytiikkaa muuhun verkkosivun dataan. 

 

Twenty Threen kaltaisella videoalustalla liidin tunnistaminen kuitenkin onnistuu. Voit esimerkiksi videon alussa tai lopussa pyytää katsojaa jättämään sähköpostiosoitteensa, jolloin tulevat katselukerrat rekisteröityvät käyttäjän profiiliin ja tekevät lämpimän liidin tunnistuksesta helpompaa.“Älä rakenna sisältötaloasi vuokratulle maalle”

 

 

Joe Pulizzi:n sitaatti on johtopäätöksen ytimessä. 

 

Käyttäessäsi vuokrattua maata kuten YouTubea, olet YouTuben kaltaisten vuokranantajien sääntöjen armoilla. Nämä säännöt voivat muuttua milloin tahansa, jolloin sinun on vaikea rakentaa liikentoimintaasi. Ota videoidesi omistajuus takaisin ja hyödynnä videoiden koko potentiaali ja kasvuvaikutus brändillesi. 

 


Missä ja miten videoita tulisi sitten jakaa? Katso ilmainen webinaaritallenne, jonka jälkeen tiedät YouTuben yrityskäytön päivittyneet riskit ja miten videojakelua kehittämällä tykkäyksien tilalle saadaan seurattavia liidejä.

 

Webinaari:  Markkinoija, älä käytä YouTubea!

Opi lisää video­markkinoinnista

Vastaanota videomarkkinoinnin uusimmat tuulet ja ajankohtaiset vinkit suoraan sähköpostiisi.